Actualités

TRIJNTJE passeert eerste station: eerste conceptversie

Beheerder website 0 23029 Article rating: No rating
Na de start van het project Trijntje medio juni 2018, gaat het project op basis van verkregen wensen en eisen van toekomstige gebruikers op weg naar het ontwikkelen van een applicatie t.b.v. het krijgen van inzichten in het waterbergend vermogen van akkerbouwpercelen op de Groninger klei. In het vroege voorjaar van 2019 was het tijd voor een eerste tussenstation; de eerste conceptversie werd gepresenteerd aan de deelnemende telers.

Piet Precies heeft een schone taak

Beheerder website 0 32796 Article rating: 3.0
Ik ben precisieboer, maar dat hadden jullie natuurlijk allang door. Alles moet nauwkeurig gebeuren. Nou ja, alles… Mijn vrouw zou ook graag willen dat ik een interne taakkaart had voor opruimen: vieze kleren in de wasmand in de badkamer, boeken in de kast in de huiskamer, pindakaas na gebruik in de onderste lade in de keuken.

Loofdoding 2

Beheerder website 0 33709 Article rating: No rating
Met de Loofdoding 2 applicatie kunt u taakkaarten voor variabel doseren van loofdoodmiddelen in aardappelen maken. Binnenkort zijn alle VRA-applicaties op Akkerweb geüpgraded. Laatste in rij is de Loofdoding applicatie. Over ca. twee weken staat de nieuwe versie online.
RSS
12345678910Last
TRIJNTJE passeert eerste station: eerste conceptversie
Beheerder website
/ Categories: Actualités

TRIJNTJE passeert eerste station: eerste conceptversie

Na de start van het project Trijntje medio juni 2018, gaat het project op basis van verkregen wensen en eisen van toekomstige gebruikers op weg naar het ontwikkelen van een applicatie t.b.v. het krijgen van inzichten in het waterbergend vermogen van akkerbouwpercelen op de Groninger klei. In het vroege voorjaar van 2019 was het tijd voor een eerste tussenstation; de eerste conceptversie werd gepresenteerd aan de deelnemende telers. Tijdens een avond op SPNA proefboerderij de Kollumerwaard werden de eerste beelden van de applicatie getoond en werd de mogelijke verdere opzet van de applicatie besproken. 

Een perceel kan worden geselecteerd, waarna een kaart zichtbaar wordt met verschillende beschikbare bodemparameters. Door het perceel aan te klikken kan er vervolgens gekeken worden wat er middels verschillende ‘scenario’s’ kan veranderen aan het waterbergend vermogen van het perceel. De “stoplicht functie” waarschuwt de akkerbouwer op mogelijke problemen, waarop er ingezoomd kan worden voor achtergrondinformatie bij de verschillende parameters. Een belangrijk aandachtspunt is de rol van organische stof in het waterbergend vermogen (zie ook ‘scenario-beheer’ figuur onderaan dit artikel), waarbij het kiezen van de juiste rekenregels en aannames over bijvoorbeeld afbraak en opbouw voor veel discussie zorgden bij zowel de telers als de betrokken deskundigen. 

Het concept van de applicatie staat, nu wordt er hard gewerkt om de rekenregels bij te schaven aan de hand van beschikbare bronnen en geselecteerde modellen. Hiermee gaan de programmeurs van Akkerweb verder werken, tot het volgend station van het project TRIJNTJE. De TRIJNTJE trein rijdt dus voort en houdt je zo goed mogelijk op de hoogte.
Previous Article Piet Precies heeft een schone taak
Next Article De Phytophthora applicatie op reis naar Canada
Print
23042 Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x