News

TRIJNTJE passeert eerste station: eerste conceptversie

Beheerder website 0 23029 Article rating: No rating
Na de start van het project Trijntje medio juni 2018, gaat het project op basis van verkregen wensen en eisen van toekomstige gebruikers op weg naar het ontwikkelen van een applicatie t.b.v. het krijgen van inzichten in het waterbergend vermogen van akkerbouwpercelen op de Groninger klei. In het vroege voorjaar van 2019 was het tijd voor een eerste tussenstation; de eerste conceptversie werd gepresenteerd aan de deelnemende telers.

Piet Precies heeft een schone taak

Beheerder website 0 32796 Article rating: 3.0
Ik ben precisieboer, maar dat hadden jullie natuurlijk allang door. Alles moet nauwkeurig gebeuren. Nou ja, alles… Mijn vrouw zou ook graag willen dat ik een interne taakkaart had voor opruimen: vieze kleren in de wasmand in de badkamer, boeken in de kast in de huiskamer, pindakaas na gebruik in de onderste lade in de keuken.

Loofdoding 2

Beheerder website 0 33709 Article rating: No rating
Met de Loofdoding 2 applicatie kunt u taakkaarten voor variabel doseren van loofdoodmiddelen in aardappelen maken. Binnenkort zijn alle VRA-applicaties op Akkerweb geüpgraded. Laatste in rij is de Loofdoding applicatie. Over ca. twee weken staat de nieuwe versie online.
RSS
12345678910Last
Pluk de vruchten van Fruit 4.0
Beheerder website
/ Categories: News

Pluk de vruchten van Fruit 4.0

Grotere bedrijven, flexibelere ketens, klantspecifieke eisen, vraag naar gedetailleerde informatie over teeltprocessen en wet- en regelgeving stellen steeds hogere eisen aan het datamanagement van fruittelers. In de fruitteeltsector was tot 2 jaar geleden weinig aandacht voor de ontwikkelingen rond datamanagement en precisieteelt. In het project Fruit 4.0 wordt met succes gewerkt aan een inhaalslag. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en 14 andere partijen hebben daarom samen met Wageningen University en Research (WUR) het Fruit 4.0 project opgezet in het kader van een Publiek Private Samenwerking (PPS).

Doel van Fruit 4.0 is het verhogen van de kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van de Nederlandse hardfruitketen door verbetering van teelt- en managementinformatie.
De focus ligt hierbij op waarnemen en detecteren van vitale teeltinformatie en management van data. Het project kent twee werkpakketten:

  1. Hightech sensing
    In het hightech sensing werkpakket worden vruchtgrootte en -kleur gemonitord en bloemen geteld voor de bepaling van de dunbehoefte en wordt sorteerinformatie teruggekoppeld naar het perceel. Voor het monitoren is een sensorplatform met diverse sensoren gebouwd die regelmatig door de boomgaard rijdt en aan de bomen meet. Bij het terugkoppelen van de sorteerinformatie zal de informatie die een sorteermachine verzameld worden teruggeleid naar van welke boom de vruchten in het perceel vandaan komen. Dit kan de teler extra informatie opleveren zoals over plekken in het perceel waar de appels minder kleuren of waar meer vruchtrot zit.
     
  2. Datamanagement
    In het datamanagementwerkpakket worden de diverse datastromen in de teelt en (na)oogst bij elkaar gebracht zodat de teler op basis daarvan beslissingen kan nemen. Binnen dit werkpakket krijgen operationeel management (opslag, verwerking en communicatie van data uit sensoren, camera’s, automatische identificatie), bedrijfsmanagement (gebruik van data in processen rondom planning, bewaking, verkoop, inkoop) en ondersteuning bij besluitvorming (expertsystemen en adviesdiensten) de nodige aandacht bijvoorbeeld voor plaatsspecifieke gewasbescherming en gedetailleerde oogstprognoses.
Aan de slag
Fruittelers kunnen nu al gebruik maken van de gangbare applicaties binnen Akkerweb. Op de planning van project Fruit 4.0 staan onder andere het ontwikkelen van 3D-applicaties en diverse sensing-toepassingen. Deze kunnen op Akkerweb visueel worden gemaakt.

MAAK HIER JE GRATIS AKKERWEB ACCOUNT

Zie ook:
Website Fruit4.0: https://precisietuinbouw.nl/werkpakketten/wp2-fruit-4-0/

Nominatie Fruit4.0 voor Computable Awards 2018: https://www.computable.nl/artikel/informatie/awards-nieuws/6374075/1853296/nfo-realiseert-technische-innovatie-in-fruitteelt.html
Previous Article Feedwedge en maaivenster uit Grip op Gras gepresenteerd op Europees grasland congres in Cork, Ierland
Next Article Phytophthora update!
Print
27950 Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x