News

NBS-module brengt stikstofbijbemesting aardappelen in kaart
Beheerder website
/ Categories: News

NBS-module brengt stikstofbijbemesting aardappelen in kaart

Om telers optimaal te ondersteunen bij de bijbemestingsgift in aardappelen lanceert Agrifirm, in samenwerking met de Wageningen Universiteit (WUR), voor dit seizoen de NBS-module op Akkerweb. NBS staat voor Stikstof Bijbemestings Systeem. De module is voor iedere gebruiker kosteloos vanuit de appstore van Akkerweb te installeren. 


Zo werkt de NBS-module

Binnen de NBS-module wordt via satellietbeelden de hoeveelheid stikstof in het gewas gemeten. Een rekenmodel, op basis van door de WUR wetenschappelijk onderbouwde groeimodellen, bepaalt vervolgens of het gewas in staat is om met deze N-opname (stikstof) de streefopbrengst te realiseren. Het resultaat is een plaats specifiek stikstof bijbemestingsadvies voor het perceel. 

Daarnaast kan er een taakkaart - tegen betaling - voor de aansturing van (weeg-) kunstmeststrooier worden gedownload. Met deze taakkaart kan de teler plaats specifiek bemesten en dit zorgt voor de juiste hoeveelheid stikstof op de juiste plek. 

  •  o Gebruik van de NBS-module inclusief het satellietbeeld is gratis. 
  •  o Downloaden van de taakkaart in Shape of ISOxml format kost € 5 per ha (excl. btw). 
  •  o Betaling vindt plaats via IDEAL. De factuur wordt verstuurd naar het e-mailadres van uw Akkerweb-account. 
  •  o Je kunt met de NBS-module helemaal zelf een variabel bijbemestingsadvies in de vorm van een taakkaart maken. Instructiefilm NBS-module

 
Instructiefilm NBS-module

 

Stikstofverdeling pakt goed uit
Voor een duurzamere aardappelteelt is het aan te raden de benodigde stikstof over twee giften te verdelen. Ongeveer 2/3 deel van de adviesgift bij het poten en het laatste deel als bijbemesting in de tweede helft van juni. Door een bijbemestingsgift kan worden ingespeeld op verschillen in stikstofbehoefte. Deze behoefte varieert van jaar tot jaar, onder invloed van temperatuur en de hoeveelheid neerslag gedurende het groeiseizoen. Daarnaast varieert de behoefte binnen een perceel van plek tot plek. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het gehalte organische stof in de bodem. 

No cure, no pay
De module – inclusief het benodigde satellietbeeld is gratis, waarmee de drempel voor gebruik heel laag ligt. “Het is eigenlijk no cure, no pay”, schets teeltspecialist Fokko Prinsvan Agrifirm. “Wanneer uit het bijbemestingsadvies blijkt dat er helemaal geen bijbemesting nodig is, dan betaalt de teler dus helemaal niets voor deze besparing. Mocht er nog wel bijbemest moeten worden, dan zal de investering in een taakkaart zich altijd terugverdienen.”
In Nederland is er geen garantie op onbewolkt weer en is er nog wel een afhankelijkheid van de beschikbaarheid van goede satellietbeelden. Is er voor een perceel geen goed satellietbeeld beschikbaar, dan betaalt u niets. De module biedt als alternatief om een Ci-red beeld van een eBee-drone in te laden. U kan daarvoor zelf contact opnemen met Dronewerkers. 

In 3 eenvoudige stappen aan de slag met de NBS-module: 

  1. Log in op bestaande Akkerweb-account of maak een gratis een nieuw account aan op Akkerweb. 
  2. Teken het perceel/de percelen in via de module “bouwplan”. Van elk perceel moet ook de pootdatum worden ingegeven. 
  3. Download de NBS Module via de app store van Akkerweb
Previous Article De Phytophthora applicatie op reis naar Canada
Next Article Piet Precies heeft een schone taak
Print
7472 Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x