News

TRIJNTJE passeert eerste station

Eerste conceptversie

Beheerder website 0 2967 Article rating: No rating

Na de start van het project Trijntje medio juni 2018, gaat het project op basis van verkregen wensen en eisen van toekomstige gebruikers op weg naar het ontwikkelen van een applicatie t.b.v. het krijgen van inzichten in het waterbergend vermogen van akkerbouwpercelen op de Groninger klei.

RSS
12345678910Last
Machines met taakkaarten: van onhandig slim naar goed werkend!
Beheerder website
/ Categories: News

Machines met taakkaarten: van onhandig slim naar goed werkend!

Nieuwe machines worden steeds slimmer. Bij veel nieuwe machines en apparatuur behoort de boordcomputer al tot de standaard uitrusting. Voor onderhoud en service maken monteurs al veelvuldig gebruik van informatie vanuit deze boordcomputers. Vaak kan de intelligente techniek ook worden ingezet bij het werk op het land. De nieuwe machines zijn vaak onhandig slim. Althans dat is de ervaring van veel boeren die met taakkaarten aan de slag willen. Hoe krijg je namelijk de eerste taakkaart ook werkend?

Taakkaarten worden ingezet om de dosering van de spuitmachine of een strooier op basis van de actuele gps positie aan te passen. Vooraf wordt berekend welke dosering hoort bij welke plek op het perceel. Deze informatie wordt in een bestand geplaatst, de zogenaamde taakkaart. Op dit moment worden er verschillende formaten gebruik voor een taakkaart (bijv. een shapefile of een xml file).

Of het zinvol is om te starten met plaatsspecifieke bewerkingen hangt af van een aantal factoren:

  • is de techniek er klaar voor: beschik je als teler of loonwerker over een machine die op basis van een taakkaart de dosering kan aanpassen.
  • is er een zinvolle taakkaart te maken: beschik je als teler of adviseur over betrouwbare data en bijbehorende rekenregels om een goede taakkaart te maken.
  • is het geheel gemakkelijk en betrouwbaar te laten werken: welke handelingen zijn nodig en hoe gemakkelijk zijn die uit te voeren.

De winterperiode is een geschikte tijd om na te gaan of alle signalen op groen gezet kunnen worden voor inzet van taakkaarten in het komende seizoen. Het, in overleg met de leverancier van de machine, uitvoeren van een test met een voorbeeld taakkaart is een goede aanpak. Je komt er dan achter welke details belangrijk zijn (bijvoorbeeld de locatie van bestanden die met USB stick worden overgezet), of de software van de boordcomputer actueel is en welke taakkaart per machine verwerkt kan worden.

Voor Akkerweb geldt dat we er naar streven om uiteindelijk de USB stick overbodig te maken. We gaan dus naar koppelingen met de boordcomputers die met één druk op de knop, vanuit onze applicaties tot stand worden gebracht.

Roel Veerman
Manager AkkerwebEnkele artikelen die de laatste jaren in de pers zijn verschenen:

Previous Article Boer ontmoet consument?
Next Article Koppelingen met RVO en bedrijfsmanagementsystemen
Print
16727 Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x