News

TRIJNTJE passeert eerste station: eerste conceptversie

Beheerder website 0 23029 Article rating: No rating
Na de start van het project Trijntje medio juni 2018, gaat het project op basis van verkregen wensen en eisen van toekomstige gebruikers op weg naar het ontwikkelen van een applicatie t.b.v. het krijgen van inzichten in het waterbergend vermogen van akkerbouwpercelen op de Groninger klei. In het vroege voorjaar van 2019 was het tijd voor een eerste tussenstation; de eerste conceptversie werd gepresenteerd aan de deelnemende telers.

Piet Precies heeft een schone taak

Beheerder website 0 32796 Article rating: 3.0
Ik ben precisieboer, maar dat hadden jullie natuurlijk allang door. Alles moet nauwkeurig gebeuren. Nou ja, alles… Mijn vrouw zou ook graag willen dat ik een interne taakkaart had voor opruimen: vieze kleren in de wasmand in de badkamer, boeken in de kast in de huiskamer, pindakaas na gebruik in de onderste lade in de keuken.

Loofdoding 2

Beheerder website 0 33709 Article rating: No rating
Met de Loofdoding 2 applicatie kunt u taakkaarten voor variabel doseren van loofdoodmiddelen in aardappelen maken. Binnenkort zijn alle VRA-applicaties op Akkerweb geüpgraded. Laatste in rij is de Loofdoding applicatie. Over ca. twee weken staat de nieuwe versie online.
RSS
12345678910Last
Betere AM-monitoring in pootaardappelen via Akkerweb
Beheerder website
/ Categories: News

Betere AM-monitoring in pootaardappelen via Akkerweb

Eurofins Agro wilde bij het monsternemen voor aaltjes detectie af van de papieren kaartjes waarvan meerdere varianten beschikbaar waren. Eurofins Agro wilde en digitale kaarten maken en altijd voldoen aan het protocol AMI-100 (AM-intensief). Hiervoor werd de Stripbuilder binnen Akkerweb ontwikkeld. Letterlijk: stroken bouwer.

Het AMI-100 protocol is ‘strenger’ dan de EU-methode. Het is dus bedoeld als meetinstrument voor de teler om de aaltjespopulatie ver onder norm te houden en zo een besmet-verklaring te voorkomen (want dan mag je 6 jaar op dat perceel geen pootgoed meer telen).

Standaard wordt gewerkt met monsters van 600 ml, maar nu kan voor grote percelen ook tot 1500 ml bemonsterd worden waardoor gewerkt kan worden met dezelfde betrouwbaarheid en tegen een lager tarief.

De analyse toont aan in welke strook een besmetting gevonden is maar NIET op welke locatie in die strook. Voor de behandeling maakt dat niet uit omdat in de werkrichting ook besmetting plaatsvindt binnen die strook (door ploegen en rooien bijvoorbeeld).

Alle monsternemers gaan vanaf komend AM-seizoen (dit najaar) volgens de Stripbuilder-methodiek via Akkerweb werken. De kaart met stroken wordt ook toegevoegd aan het verslag van Eurofins Agro welke per mail wordt toegezonden aan de teler.

Voordelen:

 • Flexibiliteit is minder dus hogere betrouwbaarheid
 • Betrouwbaarheid monstername, conform protocol AMI-100
 • Standaard (werkgang) breedte van 6 meter bij de bemonstering
 • Bij 1500 ml monsters extra voordeel voor de teler
 • Nauwkeurige visuele weergave van de besmette stroken
 • Via Akkerweb kan de teler de uitslagen bekijken en doorkoppelen naar een applicatie zoals NemaDecide Geo.
 • Bij gebruik van NemaDecide Geo een verkorting van de leercurve door de simulatie modellen waarbij ‘ongestraft’ een strategie kan worden getest (bij betaalde module ook voor meerdere jaren).

Lees meer op: https://content.akkerweb.nl/apps/stripbuilder-2/

 

Over Eurofins Agro

Eurofins Agro is de informatieleverancier en kennispartner voor de akker- en tuinbouw, melkveehouderij en glastuinbouwsector. Zij helpen je belangrijke gegevens te verzamelen en de juiste verbanden te leggen, zodat je inzicht krijgt in:

 • Bodem- en gewasgezondheid
 • Bemesting
 • Voederwaarde
 • Voedselveiligheid

Met een compleet pakket van monstername, innovatieve analyses en heldere adviezen op maat kan je het productieproces op jou bedrijf bijsturen. Zo krijgt je vee of het gewas exact dát wat ze echt nodig hebben. En ben je verzekerd van een zo hoog mogelijke opbrengst en kwaliteit, tegen zo laag mogelijk kosten.


Previous Article Steeds meer percelen in Akkerweb
Next Article GRIP OP GRAS: inzicht in de grasvoorraad
Print
31859 Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x